2012. gada 12. aprīlis

Darām Kopā! 1.posms (Mājiņa -koferis)

           Sveikas!!!
         Šodien svinīgi (pam-para-pam) izsludinu mūsu 'Darām kopā!' startēšanu! :)

       Paldies, ka nācāt pretī šai avantūrai, mūsu ir ne maz, ne daudz, un tas ir ļoti patīkami :) Ja vēl kāds šaubās, droši pievienojamies :) Es savukārt mazliet uztraucos, bet šis mērenais adrenalīns ir labs sabiedrotais :) Lai palīdz :D
       Palūkojot, kā Jūs saucat šo kopprojektiņu un velkot pretī variantiem strīpiņas, atklāju, ka tīkamākais nosaukums ir Darām Kopā (turpmāk tekstā DK)! (Plus pie svara vēl simpātijas strīpiņa no manis! :) Līdz ar to tagad kopā mēs varam darīt viskautko :D 

      Meitenēm, kas pievienojās - lūgums ielikt sāna joslā šo bildi ar linku uz šo rakstu, kas to vēl nav izdarījis ;) Tas uz šī projektiņa laiku :)

Šodien parādīšu 1.posma uzdevumu un darba gaitu - Detaļu sagriešana, sagatavošana sašūšanai


     Šī mērķa  sasniegšanai būs nepieciešami mājiņas izmēri, tos Jūs varat variēt pēc savas gribas. Var jau būt arī pavisam maziņa mājiņa vienai mazai lellītei :) Pārkonvertējot collas centimetros no tā tutoriāļa, man sanāca maza mājiņa, 
  kur 4'' - 10.16 cm; 2.75'' - 6.985 cm
es veidošu lielāku (10,16 cm vietā paņemot 15 cm).

Tā es tiku pie piegrieztnes:
atrādu uz piemēra, ja sienas garums būtu ņemts 18 cm 
1. samēru malas pa 18 cm un sazīmēju kvadrātu;
2. atloku/nogriežu lieko sānmalu;
3. - 4. noloku stūrus pie augšējās kvadrātmalas un atloku/nogriežu lieko;
 5. lieku uz citas lapas un apvelku, jo nogriezt pa locījuma vietu man likās neērti :D
 6. pārliecinājos, ka mājas iemītniekam pietiks sienu augstuma -
7.5 cm garai lellītei 15 cm garu sienu māja, manuprāt, būs ok :)
        Tālāk jāizlemj, cik plata būs mājiņa. Es veidoju to platāku par tikko sagatavotās detaļas garumu, tad tālākā sašūšana man šķita vienkāršāka (tutoriāļa lapā var redzēt 9.bildē).


Te detaļu izvērums pēc tutoriāļa

 Te manas piegrieztnes mājiņai ar sienu augstumu 15 cm un platumu 25 cm.

      Un vēl nepieciešama skaidra izvēle par to, ko liksiet mājas sienu stiprinājumam (lai nav pļurīgas un tur formu). Jo atkarībā no tā es redzu divus variantus, kā vienkāršāk šāda tipa mājiņas uztapināt.
      Jums ir savi varianti? Noteikti padalieties, es labprāt ar tiem iepazītos :) jo es ir es, man tikai viena galva :D

      Par to, kā es to redzu (šis jau ir skats uz nākošo posmu, bet lai ir skaidrības labad):
* ja pildījums ir kādas lokanas mapes (kuras var ielocīt uz to mirkli, lai iedabūtu iekšā pa vienu jumta maliņu), tad es piegrieztu sānsienas atsevišķi no lielā četrstūra;
*ja pildījums ir kāds kartons, grāmatvāki vai cietas mapes (kuras nelokās vai nav plānots locīt), tad piegrieztu pagalma daļu atsevišķi no pārējā:
Ja netiks izmantoti vairāki audumi (sienām viens, jumtam otrs, pagalmam vēl kāds...), tad tā arī var piegriezt kā zīmējumos. Sašūšana tā kā varētu būt vieglāka.
Manā gadījumā būs pirmais variants, bet man būs dažādi audumi, tādēļ es piegriezīšu visas daļas atsevišķi, tad sašūšu kopā pēc zīmējuma atsevišķi lielo četrstūri un kā pēdējo iešūšu sānsienas.
          Vēl nodomāju, ka lieti noderēs šujmašīnas pēdiņa, kas domāta rāvējslēdža piešūšanai, tā ir šaurāka un varētu noderēt to vīļu nošūšanai, kuras atdalīs sienas no grīdas un jumta (tik tur vajadzētu tās līnijas nodiegt, lai zinātu, kur jāšuj), jo būs jāšuj tuvu-tuvu polsterējumam (ja tas netiek iešūts vīlē), stingrumslānim. To gan var arī izdarīt ar roku, tik jāpacenšas izveidot smuku vīlīti. Polsterējums varētu būt iešūts vīlēs iekšā (ja šujmašīna atzīst biezumu par labu).
       Plus, izejot no tā, ka stingrumslānis un polsterējuma strēmele aizņem vietiņu, tad to piegriešanu plānoju biku mazākus nekā audumam, kas tos pārklās.
   Iespējams, Jūs neliksiet iekšā polsterējumu vai stingrumslāni, tas ir tikai Jūsu ziņā :)

Mana atskaite:
sagrieztie gabali (vīlēm papildus ņēmu 1.5 cm, jo plānoju nošūt ar zigzagu irstošās malas), apvilku piegrieztnes, bet griezu laukā ar vīļu tiesu:
polsterējamais slānis (atradu jogas paklājiņu, bet visam nepietika + porolons, kurš tiek reciklēts); šie ir biku mazāki nekā audums zemāk, kas tos pārklās
tā būs ārpuse, dupsis  - melna vaska drāna ar puķēm;
 stūrītī - atgriezumi mājiņas - koferīša rokturiem
 tā ir iekšpusīte, grīda un pagalma daļa vienā gabalā
stiprumslānis no pacietām, bet vajadzības gadījumā lokanām mapēm, šos piegriezu pēc piegrieztnes, bet noņemot nost no platuma un augstuma gandrīz 0.5 cm, jo jogas paklājiņš (tāpat kā paplānais porolons 2 slāņos) ir kādus 0.5 cm biezs. Stūrīšus mazliet noapaļoju, lai tie amortizācijas procesā neizdurtu caurumus audumam.
 Procesa laikā atminējos (pareizāk, meita darbojoties ar plastilīnu, pasvieda ideju), ka Jysk veikalā biju ņēmusi plastmasas paklājiņus kaķim, ko palikt zem trauka, kā arī ko meitenēm palikt zem plastilīna izdarībām, šāds paklājiņš vienā-divās kārtās arī būtu lietojams mājas sienu stiprināšanai.

Līdz 19.aprīlim (ieskaitot) gaidīšu Jūsu atskaitītes blogos (no rafinjas e-pastā) par 1.posmu. Neaizmirstiet ielikt linku uz savu atskaiti zem šī raksta, tur arī atradīsiet citu atskaitītes :)

       Nav obligāti, bet domāju, ka šajā posmā būtu prātīgi saveidot logus (to, kas darāms pirms viss ir sašūts kopā), ja tādi tiek plānoti, jumta dakstis (tie viļņainie bleķi uz jumta; piemēram no filca/flīsa daudzkrāsainie daksti), iekšējām sienām kādu dekorlenti - 'tapešu' maliņu piešūt, un viskautko citu tml., jo vēlāk tur tā smuki piekļūt varēs tik ar vienkāršo adatiņu. Šis neattiecas uz mājas dekorēšanu vispār, jo kādu koku vai puķes varēs vēlāk piešūt ar roku, šis ir attiecināms uz lietām, kuras vēlāk būs neērti dabūt klāt.
      Un ja kādi attīstošie elementi nāks klāt, tad tos arī labāk uzreiz ar šujmašīnu vairākkārt nošūt, lai no lielas ņemšanās ap tiem, elementi nenodilst pārāk ātri (sevišķi labi tos iešūt kopā ar polsterējumu vai stingrumslāni vai arī kādu citu papildus slāni, kas ļautu plānoto attīstošo elementu raustīt/izmantot uz nebēdu).
     Pati vēl šo neesmu paveikusi, pagaidām sagatavotas lentes un idejas, bet līdz atskaites beigām atrādīšos vēlreiz :)

Bildes piemēram:





Nākošie darba posmi:
2. visu detaļu sašūšana kopā;
3. mājiņas noformēšana;
4. iemītnieka radīšana un mēbelējums (ja tas tiek plānots)

          Ja kas jautājams, kaut kas nav skaidrs, kas iesakāms, kas iebilstams vai kā savādāk - rakstiet komentāros vai e-pastā daiga.kurme@gmail.com

         Lai veicas sazīmēšanas un sagriešanas darbiņos! Un galvenais, lai acu priekšā parādās mājiņas modelis! 

28 komentāri:

  1. Nu tad aiziet! :) Sāksim!(vakarā...)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aleluja, es tagad visu ātri pārlasīju un man jau ņirb gar acīm. Kādā avantūrā es esmu iesaistījusies? Āāā :)) Nu neko darīt. Šūsim :) Tikai materiāli jāsagādā un tad jau puse darba padarīts, hihi :)))

      Dzēst
    2. Kristīne, nu tā jau mana sīkumainība un pieķeršanās pie detaļām ņirb gar acīm, visādi savādāk, šķiet - nekā sarežģīta te nav :)

      Un aiziet! ;)

      Dzēst
  2. Es arī vakarā;) :D Bet nagi jau niez!!!!

    AtbildētDzēst
  3. Es jau sen gribēju pamēģināt leļļu māju, bet nebija dūšas. Mēģināšu tagad kopā ar jums, tikai nesolu, ka iekļaušos grafikā.....

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jauki, grafikus pakārtosim sev, un galvenais ir pabeigt, pat ja kaut kādu apstākļu dēļ sanāk iekavēt :)

      Dzēst
  4. Super jauks kopprojekts, tik ļoti gribētos piedalītos, jo mani puikas ilgojas pēc mašīnu mājas, šobrīd aktuāla tāda māja būtu tieši manam mazajam bērnam, bet es patreiz esmu bez normālas šujmašīnas, tatad šūšana atkrīt. Esmu redzējusi tamborētas mājiņas, ne šādas, bet idejiski līdzīgas. Es varētu māju tamborēt, taču kopprojekts paredz tikai šūšanu? Bet vienalga, paldies par piegrieztnēm, noderēs. Sekošu līdzi jūsu procesam, lai veicas, kas zin, varbūt uztaps man arī mājiņa.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kompānijas pēc var arī tamborēt, bariņā ašāk un jautrāk!
      Ielikšu sarakstiņā, varbūt tomēr notamborēsies vai kā savādāk taps mašīnmāja :)

      Dzēst
    2. Daiga, paldies! Ja jau dalībnieču sarakstā esmu iekšā, tad tik jādarbojas. Noteikti, ka pirmais posms man ies visilgāk, jo man taču jāsatamborē tie laukumi pēc piegrieztnēm, centīšos iespēju robežās izdarīt maksimāli daudz līdz 19.aprīlim, bet visu posmā ieplānoto jau noteikti nepaspēšu. Ja vien Tu zinātu, kāda ideju vētra vakar manā galvā risinājās, šovakar iepazīstināšu ar šo projektu savus puikas, jau iztēlojos viņu sajūsmu un vēl vienu ideju vētru! Starp citu, pirms nedēļas bērni bija izdomājuši no tukšas kurpju kastes būvēt vāģiem pitstopa māju, bet diemžēl bija beidzies mājās sarkanais aplikāciju papīrs un tādēļ iecerēto nerealizēja. Tavu projektu es atklāju tik pareizā laikā, kad domas par mašīnu māju vēl virmo mūsmāju gaisā.

      Dzēst
    3. tas ir tik forši, ka ir aktuāli un ka savādāk, es jau arī gribu satamborēt (bet es taču esmu ķerta :D)
      Protams, tavs darbiņš ies savu tempu, jo viens ir izgriezt gatavu audumu un nospiest kājpedāli tā nošūšanai, otrs radīt sienas pašam. Es nedomāju, ka tev būtu strikti jāpieturas pie šīm piegrieztnēm, jo vaļā būs tik viena siena, tad pārējās var uzreizi tamborēt kopā, tik tos stūrus uzfiksējot... es tā uzreiz nestādos priekšā, pati laikam stūros izvilktu cauri kādu stingru stiepli vai ko tamlīdzīgu, t.i., veidotu karkasu no kāda metāla vai cita materiāla trubām, lai tamborētās sienas stāvētu taisnas un izstieptas... bet tā tik mana fantāzija, varbūt tev padomā kas prastāks un foršāks.

      Tūlīt izveidošu rakstu ar mājiņām, kas varētu būt tamborētas, tas tad tev idejām un iedvesmām, varbūt kāds knifiņš noderēs :)

      Dzēst
    4. Paldies, Tev! Pasmadzeņošu šovakar konsultantu lokā, patreiz man šķiet, ka vienkāršāk būtu pēc tā paša šūšanas principa, tamborējumu pildīt ar cietu materiālu, arī liekot kaut ko pufītim, bet veidot katru detaļu atsevišķi, uzreiz pirms satamborēšanas tām stiprinot klāt dekorācijas, un kopā satamborēšanas procesu atstāt pašu, pašu pēdējo. Par stūriem vēl jāpadomā, gan jau radīsies idejas procesā, tamborējumu var dabūt diezgan stingru, piemeklējot pareizo materiālu un adatu. Iedomājos, ka varētu arī izmantot filcu detaļām, to viegli apšūt ar rokām, bet filca krājumi manās mājās gandrīz beigušies. Būs jāiet uz veikalu, iespējams, kaut gan sākotnējā doma bija radīt šo māju no tā, kas krājumos atrodams.

      Dzēst
    5. http://rokdarbikopa.blogspot.com/2012/03/majinas-raditas-bez-sujmasinas.html

      te reku šis tas, varbūt noder kas idejai vai kādam knifam :)

      Dzēst
    6. ha, vienlaikus iekometējām :)
      Jā, es kāreizi par filcu arī ierakstīju (pagaidām lētāko atrodu Freko veikalā).
      Ja tamborēt sieniņas divkāršas, tas jau milzudarbs! Ja vienā pusē tamborēts, otrā filcs, tad nebūtu divtik jātamborē. Un ja jau pildīts būs ar cietu materiālu, tad jau maliņas un stūri būs kārtībā (es taču nebiju domājusi, ka tamborēts būs no abām pusēm :)
      Es jau tagad iedomājos, cik feini būs, visus sīkumus var pietamborēt klāt!!! Pareiz puikām jau tādas detaļas nevajag, bet vienalga var visādas notektrubas saveidot, ko tikai!
      Šos posmus nevajag ņemt vēra, atskaites datumiņos vari parādīt, cik tālu tiki :), lai jau mums no ziņkārības neplīst pušu :D

      Dzēst
    7. Tikko beidzās spraigākā domu apmaiņa un diskusija par mājiņas izmēriem, sākšu rītvakar pēc deju sacensībām, no pildījuma materiāla daudzuma būs atkarīgs mājas lielums. Esmu māņticīga, šodien nedrīkstot sākt jaunu projektu, tādēļ nododamies ideju ģenerēšanai. Pēkšņi vajagot māju arī Sylvanian femilīs dzīvnieciņiem, spaidermenim utt. Nekā nebij, man tikai divas rokas...
      Jā, jā, tamboris no abām pusēm, tad jau var kārtīgi izvērsties, bet ceru mēneša laika tikt galā, man liela līdzjutēju&atbalsītāju komanda.

      Dzēst
    8. he-he, mājiņas Sylvanian un spaidermenim... :D apetīte aug ēdot :D
      Tad novēlu mega izvēršanos tambordarbiņā!

      Dzēst
    9. Manas pirmās procesa bildītes, piegrieztne ar izmēriem, mājiņa top:
      http://ceitaspasaule.blogspot.com/2012/04/vagu-maja-i-kopprojekts.html

      Dzēst
    10. Mani bija pieveicis gripas vīruss, trīs dienas no manas dzīves tik pat kā zudušas (t ap 39), bet šovakar piesēdos turpināt procesu, ai, cik naski tamborējas pēc pārtraukuma! Manējie līdzjutēji prognozē, ka māja būs gatava ātri. Brīvdienās nekādas straujās aktivitātes neplānoju, jākrāj spēki nākamajai darba nedēļai pēc trakās slimošanas, tātad varēšu mierīgi parokdarboties un atpūsties.
      Apskatījos arī citas atskaites, forši, mājiņas top!

      Dzēst
    11. Turamies, vīrusus bakstām prom ar tamboradatu :D
      Lai izdodas arī atpūsties un sakrāt spēkus!

      Dzēst
  5. Дайга, пожалуйста установи в свой блог переводчик:) Так хочется читать, а ничего не понимаю))) Это у вас совместник??? Красота обалденная!!!

    AtbildētDzēst
  6. Конечно, Тонечка, поставила, видимо старенький переводчик кикнулся ;)
    Решила сделать СП в нашей маленькой, но гордой стране :D Ты и девчонки показали, что это сила мощная, надо ей воспользоваться и заодно осчастливить своих деток ;)

    AtbildētDzēst
  7. Re, kur mana sagatave http://priekspardzivi.blogspot.com/2012/04/majina-koferis-1-posms.html
    Vēlreiz pārlasīju instrukcijas, būs tiem vākiem jānoapaļo stūri, patiešām. Un tagad, ceru, man būs laiks padomāt par iekšējām dekorācijām.
    Šis posms jau bija ātri - šņikt, šnakt, bet sašūšana laikam no manis prasīs vairāk :D

    AtbildētDzēst
  8. http://paiplush.blogspot.com/2012/04/daram-kopa-majina-1-dala.html re ku mans! :)

    AtbildētDzēst
  9. http://rainbowrokdarbi.blogspot.com/2012/04/daram-kopa-1posms.html

    pievienoju arī Elīnas atskaiti :)

    AtbildētDzēst
  10. Neslinkoju, esmu procesā - vakar suņi naktī neļāva gulēt un kaut ko vēl bišķi padarīju klāt pie kopprojekta. Ļoti ceru, ka pa sestdienu, svētdienu jūs visas panākšu, bet šobrīd atskaitei: http://garlaicigamdienam.blogspot.com/2012/04/daram-kopa-lellu-maja-1-dala.html

    AtbildētDzēst
  11. http://plumiite.blogspot.com/2012/04/daram-kopa-majinas-kofera-1dala.html?showComment=1334873558699#c6760035967405332925

    Plūmītes atskaitīte :)

    AtbildētDzēst
  12. http://rokdarbikopa.blogspot.com/2012/04/atskaite-no-norvegijas.html

    rafinjas atskaitīte :)

    AtbildētDzēst
  13. Uzmeistaroju vēl vienu pirmā posma atskaiti, esmu atpakaļ ierindā, slimība atkāpjas:
    http://ceitaspasaule.blogspot.com/2012/04/vagu-maja-i-papildatskaite-kopprojekts.html

    AtbildētDzēst
  14. Mana atskaitīte - http://pieineses.blogspot.com/2012/04/dk-lellu-majina-i.html

    AtbildētDzēst