2012. gada 19. aprīlis

DK 2.posms - Detaļu sašūšana kopā

          Sveicinātas nu jau 2. kopprojekta posmā :))) (1.posms skatāms te + uzšuvumi sienām)
Šoreiz - visu detaļu sašūšana kopā ;)

         Ja jau audumi ir izvēlēti un piegriezti, tad puse ceļa jau noieta (un atpakaļ griezties būtu kauna lieta :D), 2.posms man personīgi bija tik aizkustinošs, aizraujošs, izaicinošs, vilinošs un dzenošs uz priekšu, ka gribu vien cerēt, ka Jūs to piedzīvosiet tik pat enerģiski :) Jo šajā posmā mājiņai sienas saslejas stāvus un jumts nostājas/atbrauc sava vietā :) Praktiski mājiņa būs gatava un sekos smagākais posms, ik pa laikam atkarot mājiņu atpakaļ no sava bērna/bērniem, jo šis tas vēl jāpabeidz :D (bet neviens par atpakaļdošanu i dzirdēt negrib!)
           Lab, ko es te skrienu notikumiem pa priekšu, patīšu labāk lentu atpakaļ, parādīšu, kā es darbojos, kļūdījos, labojos un mācījos :)
       
  Kā jau minēju, šuvu pēc varianta, kas ir lokanam pildījumam, t.i., sānsienas un garo četrstūri šuvu atsevišķi. BET, es mazliet sarežģīju sašūšanu (man tā gribējās uzreiz palūkot, kā izskatīsies un būt drošai, ka man patiks tas, kas sanāk), jo sašuvu sānsienas un sapildīju un tādas arī šuvu klāt lielajam četrstūrim... Kā Jūs šo posmu dabūsiet gatavu, ir Jūsu izvēle, un noteikti būtu interesanti palūkot, kādus risinājumus atradāt un kas likās ērtāks.


Un tagad pēc kārtas (brīdinu - daudz bilžu):
1. Šuvu sānsienas:
-  piespraudu ar bumbiņadatiņām kustīgās detaļas pie sānsienas centra, lai nekur nejauši neiešujas;
- saliku sānsienas 'sejiņa pret sejiņu' (viena no tām ir iekšējā, otra ārējā) un sadiedzu pa iepriekš novilkto kontūru (tā kāreiz ir piegrieztnes kontūra, jo uz auduma apvilku piegrieztni, izgriežot ar vīļu tiesu);

- nošuvu pa sadiegto ar rāvējslēdzēja pēdiņu (tā ir tievāka), jo man ir daudzi uzšuvumi tuvu šuvei, tā likās vienkāršāk. Nosēju diegu galus;

- izvēru uz labo pusi (ar otas galu izverot stūrus). Mazliet ielokot trubiņā, iedabūju iekšā polsterējamos slāņus (starp abiem ieslēpjot 'vīļu tiesu' audumu, un jau tagad izlemjot, ka mape būs pie iekšējās sienas, bet jogas paklājiņš pie ārpuses sienas);

- izlīdzināju un priecājos!

...iedevu bērnam, kas jau spiedza: 'Iedod pačamdīt!'
Tagad biju droša, ka šujas tīri neko... ķēros klāt pārējiem gabaliem :)


2. Šuvu lielos četrstūrus (viens ārējais, otrs iekšējais):
- sāku ar ārējo, tam vairāk detaļu nekā iekšējam, liku kopā un diedzu :)
- nošuvu, nosēju galus.
Bezgala vienkārši.



 
 * nošuvu rokturīti un sagatavoju gumijas cilpiņas pogājumam, kuru ieplānoju 5 vietās (visas gan uz jumta, 2 pa malām un 1 jumtam pa vidu zem roktura, pavērojot mājiņas, nolēmu, ka šis ir 'saturīgākais' variants). Var laicīgi piešūt pogas (es tās piešuvu beigās, nostiepjot gumiju)

3. Šuvu kopā sānsienas ar četrstūriem (+ rokturi, cilpas):
-  saliku sejiņa pret sejiņu abus četrstūrus (skatīdamās, lai ir pareizās puses kopā, t.i., pagalms ar to daļu, kas ies vaļā), sāku diegt kopā, pievienojot rokturi, cilpiņas

 šajās vietās šuvu cilpiņas klāt (cilpiņas un rokturi slēpjas starp abiem četrstūriem, tik paši irstošie galiņi laukā; pārbaudiet lieku reizi, es cilpiņas piešuvu sākumā nepareizajā pusē :D),

  sānsienas (jau polsterētas) arī iediedzu,

   nošuvu, atstājot vaļā tikai vienas sienas sāna malu (kur plauksta iekšā), viss pārējais nošūts apkārt kā 'maiss'. Ērtībai, blakus mašīnai noliku pāris kastītes, tad visas sienas slīdēja pa tām nevis vilka lejup.
 - izgriezu uz otru pusi, sāku pildīt ar polsterējumu (nodomādama, ka tūlīt sāksies manas jautrības!!!, bet neko, tik jācenšas nošūt taisni :D),
 
 sāku ar tālāko malu - jumtu, nospraudu ar adatiņām un nošuvu ar rāvējslēdzēja pēdiņu, tā ir lieliska!  (tas nekas, ka es viņu atklāju, kad nolēmu ieeļļot savu mašīnīti un, ka tādēļ kādus 5 rāvējslēdzējus esmu piešuvusi ar parasto pēdiņu :D, šī pēdiņa tomēr noder!), labi, ka viss bija segmentēts, uzreiz redzams, kur būs jānošuj (ja nebūtu segmentēts, tad šīs līnijas iepriekš nodiegtu, lai būtu redzams, kur attiecīgie segmenti sākas/beidzas).

 -un tā tik turpināju - polsterēju, nospraudu ar adatiņām, nošuvu...
 kad palika vien 2 segmenti, tad aizpildīju otru malējo jumtu, nošuvu un tad atlika vien iedabūt iekšā polsterējumus, maza ķēpa un gatavs :)
 

  tik atliek sadiegt kopā abas maliņas, kuras vēlāk sašūsies vēl ar citu sienu (tur tā sānsienas mala pie loga).
               Cītīgi sašuvu kopā :) Un vuala! Cēlu sienas stāvus un nošuvu malas kopā, kā tām būs būt! Redzat, jau gandrīz gatava mājiņa!!!!!
              Ā, piešuvu pogas, kur nebija, jo koka pusē veiksmīgas sakritības pēc, pogas jau bija :D (jumta vidū vienā pusē ir poga, otrajā pusē - iekšpusē - knope, spraudīšu tur klāt lampu :)
 
 1. apartamentu revīzija un pirmie ciemiņi - lāči


         Šis ir riktīgfeins process, neatlieciet uz pēdējo mirkli, te nav no kā bīties :) Bet savu laiciņu noēd, būdama ar meitenēm pa mājām, veicu to vairākos piegājienos.

        Ar lielu nepacietību gaidu Jūsu 2.posma mājiņas līdz 28. aprīlim (ieskaitot). Lai Jums labi saliekas viss kopā, lai taisnas šuvītes un gandarījumu uz pilnu klapi!
Linkus uz savām atskaitītēm liekam šim rakstam komentāros :) Nepazūdam, es Jūs gaidu un līdzdzīvoju kaut arī virtuāli :)

       Kas vēl aizķēries pie 1.posma, saspurojamies un dzenam ar visu gāzi grīdā! Šo posmiņu esmu iedevusi garāku, lai visas iespējam padarīt darbiņu kopīgi (ar aprēķinu, ja kādam ir darāmi 2 posmi :) Ticiet, kopīgam procesam ir 'savs šarms' ;) Lai veicas!

Shematisks papildinājums:
Nošuj segmentus kopā, lai ir 2 taisnstūri katrs vienā gabalā, nošuj sānsienas kopā, bet tām atstāj pusi jumta vaļā (vienai vienā pusē, otrai spoguļattēlā - otrā pusē, šīs šuves vēlāk iešūsies un nebūs redzamas, ka šūtas ar roku). Ja ir kāds kartons liekams iekšā, var arī šūt šādi, tik tad viss jumtiņš jāatstāj vaļā. Sašuj rokturīšus, sagatavo cilpiņas.
Tad liek kopā, sejiņa pret sejiņu abus četrstūrus, iekšā ieslēpj rokturus, cilpas, sānsienas, nošuj visu kā maisu (vairākkārt tajās vietiņās, kur cilpas un  rokturi), atstājot vaļā vien sienas malu, uz kuru skatās bulta (attēlā zemāk segmetna nr. 5 sānmala; tā pēc izgriešanas ir otrā pusē). Pa to visu izgriež uz āru un priecājas. Rezultātā sanāk, ka ir 3 vietiņas, pa kurām iedabūt iekšā polsterējumu, 2 no tām sānsienās.
Tālāk, sapilda 1. segmentu (jumtu/pagalmu), sasprauž vai sadiedz, lai polserējums nemūk prom, un nošuj. Sapilda 2. segmentu, nostiprina, nošuj.
Sapilda 3. segm...
Sapilda 4.segmentu (jumtu)...
Atliek sapildīt vien 5.segmentu, no abām pusēm tas jau nošūts.
Sapilda 6. segmentus. Vaļējās malas nošuj ar roku. Var stutēt sienas un sašūt sānus kopā :)
Manā gadījumā, jau bija nošūtas sānsienas, tajās mape un jogas paklājiņš, izgriežot uz otru pusi, palika sapildīt vien četrstūri, secība tā pati. Ar 6.punktu (attēlā zemāk) rādu, kuras sienas iet kopā beigās, tās sašujam ar roku.
Ja Jums liekams iekšā kartons vai kas cits nelokāms, tad nevajag šūt kā es, ka sapolsterēju, nošuvu ar četrstūriem un izgriezu uz otru pusi, jo man ir mapes un tās biku ierullējot, es tās viegli izdabūju laukā. Ar kartonu tā neies, ja vien nesašūt vēl arī 4.segmenta sāna malu, bet tas tik uz teorijas balstīts pieņēmums!

23 komentāri:

  1. Oooo! Tās detaļas, tās detaļas!! Esmu pilnīgi apburta!

    AtbildētDzēst
  2. jūūū, riktīgi labi! man tādas pacietības nav :))

    AtbildētDzēst
  3. Cik skaista mājiņa! Kāds prieks par šo projektu! Daiga, milzīgs paldies par iedvesmu!

    AtbildētDzēst
  4. Super mājiņa!! :)) Un jā- detaļas- viss izdomāts līdz pēdējam! :)
    Skatoties uz tavu darbiņu, man arī gribas ķerties klāt manas nākamās mājiņas "būvēšanai" ;)!

    AtbildētDzēst
  5. Es pagaidām ātri pārskrēju pāri, un mute vaļā, žoklis atkārās.... īsti vēl neiebraucu to fiziku, kādā kārtībā jāsašuj visi gabali, bet tas laikam steigas dēļ. Vakarā visu lēnām izpētīšu un ķeršos pie lietas. Vispirms man jāizdekorē mājele, neesmu to vēl paspējusi... :)

    AtbildētDzēst
  6. Skaistums bezgalīgs, sākšu burties cauri kas un kā - ceru, ka izdosies! Paldies tev par ideju kopdarboties, jo citādi es nebūtu saņēmusies šim darbiņam.

    AtbildētDzēst
  7. Paldies, drusku ir skaidrība, kā to visu sadabūt kopā. kā ies praktiski, protams, nezinu. Šodien ķeršos beidzot pie pogu koka u.c. lietām.

    AtbildētDzēst
  8. Paldies, meitenes, bez Jums i es nebūtu savākusies :D
    Apdomāju, ka ielikšu vēl uzzīmētu shēmiņu, kā visu sadiedzu un sašuvu, nebūs raibo detaļu, audumu un ainai varētu līdzēt :)

    AtbildētDzēst
  9. Daiga! Paldies par shēmiņu, tā bija īsti vietā, lai saprastu kopā sadabūšanas procesu.
    Klau, bet ko darīt plānots trešajā posmā? Mājiņa tak gatava būs pēc otrā posma, es visus dekoratīvos elementus jau tagad šuju klāt pie sienām.

    AtbildētDzēst
  10. Trešajā posmiņā varēs piebeigt dekorelementus, kas vēl nebūs klāt no pirmā posma, vienam vieglāk uzreiz sadabūt virsū, citam atkal vēlāk, kad visas malas kopā un var reāli redzēt, kur kas būs.
    Ja man nebūtu attīstošie elementi (kurus laicīgi labi jāpiešuj ar oderīti, lai var trenkāt), es dekoriņus šūtu klāt, kas viss jau sašūts kopā, man tā drošāk :) Un man ir ko darīt arī trešajā posmā, jo viss, kas būs pogājams virsū vēl ir 'jāsaražo' :)
    Vārdsakot, viss atkarīgs no mājiņu tipa, aplikācijām, vēlmēm... Apskatot mājiņas šajā posmā, būs redzams, kas kam spīd 3.posmā :)

    AtbildētDzēst
  11. Lieliski! Esi ieguldījusi pamatīgu darbu, aprakstot visu soli pa solim, par to PALDIES!!

    AtbildētDzēst
  12. Daiga, tagad laikam es sapratu, ka tai katrai podziņai kokā varēs uzpogāt kādu lapiņu vai augli, vai tā? Manējie vēl tikko kliedz, ka kādu skapīti mums arī vajadzēs, kurā Zibens savus kausus glabās... Tad jau darba pietiks arī trešajam posmam.

    AtbildētDzēst
  13. Lūdzu, Plūmīte ;)
    Jā, ceita, tur katrai podziņai, knopītei savs štruntiņš būs, kokam iecere saveidot tā, lai var apgūt gadalaikus (tad varēs piespraust vai nu sniegu, vai rudens lapas, vai ziedošo pavasari, vai augļus).
    Un nevaru nosmieties par Tavu bērnu iztēles pavērsieniem... Zibens kausi - tas tak reāli ir fantastiski :D ! Varu tik iedomāties, cik jautri Tev tur iet :)))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mums iet jautri, jā, jā, ieliku tikko savā blogā papildatskaiti 1.posmam, ceru, ka tā drīkstēju darīt?...

      Bet Tavs koks, cik tas ir interesanti, ar gadalaikiem!!! Kā man patīk šis projekts, tik daudz interesantu lietu es uzzinu!

      Dzēst
    2. nu, es jau iekomentēju, tagad domāju, kā žokli iedabūt atpakaļ :D
      man patīk darba procesiņi, vari likt atskaitītes, cik vien dvēsele kāro :)

      Dzēst
  14. Uh, kāds milzu darbs vēl man priekšā :)))
    Tava mājiņa ir burvīga - man patīk Tavās bildēs tās nepacietīgās mazās roķeles, kas pamanās ietrāpīt fotoreportāžā :)))

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. he-he, jā, sākumā centos pārfotografēt bez roķelēm, bet tas ir pārāk stresietilpīgi :D

      Dzēst
  15. Mēs to paveicām! Otrā posma atskaite:
    http://ceitaspasaule.blogspot.com/2012/04/vagu-maja-uzbuveta-kopprojekta-otra.html

    AtbildētDzēst
  16. Ir gatava mana mājā, juhūūū... : http://garlaicigamdienam.blogspot.com/2012/04/dk-lellu-maja-2-dala_22.html

    AtbildētDzēst
  17. Paldies par lielo kopdarbošanos. Ar nepacietību gaidu citu meiteņu mājas, bet galvā jau top nākamā mana māja. Bez šīs kopdarbošanās, nebūtu varbūt nemaz saņēmusies tik lielam projekta.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Re kā, man galvā arī jau nākošās mājiņas :D Jo lai arī paliels projekts, bet paveicams/paceļams visnotaļ :)
      Paldies par secinājumiem, varbūt iekļaušu visus 'sasecinājumus' vienā rakstā :)

      Dzēst
  18. Mana atskaitīte par II posmu - http://pieineses.blogspot.com/2012/04/dk-lellu-majina-ii.html - pat neticās, ka tas ir padarīts :)))

    AtbildētDzēst
  19. http://rainbowrokdarbi.blogspot.com/2012/04/dk-lellu-maja.html?showComment=1335710774164#c3747241125510699869

    Elīnas atskaitīte 2.posmam

    AtbildētDzēst